Ennen viimeistä Nose Work 1 -kurssikertaa ehdittiin harkkailla kaksi settiä kotona. Ensimmäinen treeni Elsan kohdalla piti sisällään vihjesanan vahvistamista yhdellä purkilla sekä kahden hajutaitoksen etsintää sohvatyynyjen välistä. Tirppa selviytyi harkoista hienosti. Toisella treenikerralla laitoin kaksi hajutaitosta tv-tason laatikoiden väliin. Elsa selkeästi ymmärsi vihjesanan ja alkoi hommiin. Löysi ekan helposti. Tokan kanssa teki kunnolla töitä ja välistä meinasi tirpalta jo usko loppua. Jatkoi kuitenkin nuuskuttelua sitkeästi ja löytyi toinenkin taitos. Superhienosti.

Neppiksen kanssa nuuhkuteltiin kotiharkoissa myös. Eka treeni mentiin kolmella purkilla ja vaihdettiin purkkien paikkaa. Hyvin toimi Neppis. Tokalla harkkakerralla oli vain yksi purkki käytössä ja yritin opettaa vihjesanaa. Sitten kokeiltiin kahdella taitoksella sohvatyynyjen välissä. Ekan löysi nopsaan, tokaa etsiessä meinasi hermostua. Luulen, että taisin vähän kiirehtiä Nellin kanssa, sillä vihjesana ei varmaan ole vielä kunnolla yhdistynyt etsittävään hajuun. Joka tapauksessa Nelli löysi myös toisenkin, joskaan en ole varma, näkikö se valkoisen taitoksen mustaa sohvaa vasten, vai löytyikö se oikeasti nenällä. Oli miten oli, Nepparikin on nenänsä kanssa ihan hyvällä mallilla.

Eilen oli sitten kurssin viimeinen treenikerta. Ryhmässämme on siis ollut kolme cairnia: Elsa, Luca ja Väiski. Tirppa ja Luca ovat olleet varsinaisia sähläreitä ja molemmilla on ollut omat keskittymisongelmansa. Väiski sen sijaan on tehnyt hajutyötä aiemminkin ja ihaillen olemme seuranneet Huiskulan puuhia. Varsinkin Väiskin ilmaisu istumalla on niin liikkis - sen kun on vaikea istua, kun häntä heiluu satasta koko ajan. Lisäksi se luo Merjaan aina ihanan katseen "mamma, kato, enkö osannutkin, mamma, kato, tässä se on".

Eka setti piti sisällään kahteen huonekalupehmukkeeseen laitettua hajua, pehmukkeet oli sijoitettu treenitason reunaan. Annoin tirpalle vihjesanan ja se syöksyi nuuskimaan. Toisen löysi nopsaan, toisen kanssa hetki höyryttiin, mutta löytyi lopulta aika helposti.

elsa_treenaa.jpg

Toka setti oli varsin mielenkiintoinen: tarkoitus oli tehdä sisäetsintä. Treenitilaan oli laitettu kolme huonekalupehmuketta, joissa haju. Yksi oli treenipöydän reunassa, yksi sivuoven saranassa ja kolmas eteisen palosammuttimessa. Tarkoitus oli opastaa koiraa etsimään johdonmukaisesti käymällä koko tila läpi. Tirppa aloitti hyvin, mutta hairahtui sitten takaisinpäin ja kipitti aika suorilta palosammuttimelle nuuhkimaan. Eka löydös, ihan huikeeta! Siitä sitten jatkettiin. Toka (pöydän reunassa) löytyi myös aika kivasti. Sitten tirppa taas vähän häröili, joskin pääasiassa työskenteli nenällään. Ja kun sai otteen vikasta hajusta, löysi lähteen aika nopsaan. Elsa käyttää nenäänsä kyllä tosi hienosti, pakko tunnustaa.

Kolmas treeni oli versio virallisesta hajutestistä. Ensin tosin lämmiteltiin. Treenitilassa oli 1-4 koria, jotka siis toimittivat testissä käytettävien laatikoiden virkaa. Alkuun yksi laatikko, jossa haju. Nuuhku, naksu & maksu. Sitten lisättiin kori kerrallaan samalla kaavalla. Elsa löysi aina hienosti oikean, tosin mitään ilmaisua ei vaaditukaan. Tämän jälkeen tositoimiin: kulman taakse jemmaan ja palatessamme treenitilaan, edessä oli 12 koria, joista yhteen oli piilotettu haju. En siis ohjaajanakaan tiennyt, mihin. Tarkoitus oli, että osaisin lukea Elsan käytöksestä, mikä on oikea kori/laatikko. Tirppa teki töitä upeasti, oli järjestelmällinen ja huolellinen. Kahden laatikon välillä lopulta arvoin, sillä Elsalle ei ole opetettu vielä mitään ilmaisua. Toinen niistä olikin oikea ja Elsa sai superpalkan työstään. Ei siis oltaisi vielä virallista testiä läpäisty, mutta siitä viis. Oli nimittäin taas yksi upea hetki koiraharrastuksen parissa. Wautsi. (Kiitos kuvista Merja!)

elsa_laatikoilla.jpg

Lopuksi katsottiin vielä ilmaisua Elsan kanssa. Päädyttiin, että maahanmeno on Elsalle luontaisin tapa. Nyt siis kotona treenaillaan ilmaisua, sisäetsintää sekä myös kouluttajan kannustamana ulkoetsintää ihan pieneltä alueelta.

Pakko myöntää, etten olisi uskonut, kuinka pitkälle tirpan kanssa tässä hajutyössä päästään näin lyhyen kurssin avulla. Supersuuret kiitokset Merjalle ja Mintulle mahtavasta ryhmähengestä! Ja mielettömät-ältsi-super-kiitokset kouluttajallemme Päivi Romppaiselle, jonka ammattitaito on aivan omaa luokkaansa. Päivi jaksoi perehtyä koiriin yksilöllisesti ja antoi kaikille oman aikansa. Voin niin kovin lämpimästi suositella Päiviä sekä edustamaansa Jobs For Dogsia. Me jatketaan heti perään Nose Work 2 -kurssilla Päivin opeissa.

Sunnuntaina on luvassa tanssin taikaa vapaatreenin muodossa. Treeniseurana Maiju & Salli. Neppiksen kanssa treenaillaan häiriötä sekä yksittäisiä muuveja superpalkalla. Tirppa pääsee opettelemaan paria uutta temppua. Ja sitä palkkaustyyliä pitää katsoa molempien kanssa.

Mukavaa loppuviikkoa ja viikonloppua!